Okuma Aşkını Aşılayacak 5 Yol

Bu yazımızda okuma alışkanlığını teşvik edecek 5 pratik yolu derledik.

Okuma Aşkını Aşılayacak 5 Yol

1.Hikayeye tutunmalarını sağlayın

Öncelikle kitabın ilk birkaç bölümünü yüksek sesle birlikte okuyun. Daha sonrasında bitirmeleri için çocuklarınıza bırakın. Aynı zamanda onların merak ettiği ve ilgisini çektiği noktalara oynayın. Çocuğunuz görsel şeylere daha düşkünse filmi ya da dizisi olan kitapları tercih edin ve okuma olayını bir oyuna dönüştürün. Mesela bazı bölümleri okumak yerine izleyin ve nelerin farklı olduğunu konuşun.

2.Eğlenceyi Elden Bırakmayın

Eğer okumayı bir oyun gibi sunarsanız çocuklarınız bu oyunu oynamaktan kendini alıkoyamayacaktır. Mesela bir tahmin tablosu oluşturun. Hikayenin gidişatını kimin tahmin edebileceğine dair bir yarış oluşturun. Ya da o güne dair haberler okuyun ve daha sonrasında sofrada hem okuduklarınızı hem de kendi uydurduğunuz hikayeleri anlatın. Hangisi gerçek haber hangisi kurgu bunu tahmin etmeye çalışın.

3.Kitabın Dışında Düşünün

Eğer çocuğunuzun  bir ilgi alanı varsa bunu sadece kitaplar ya da hikayeler ile sınırlamayın. Bu alana dair dergiler, internet siteleri ve belgeseller araştırıp bulun. Ayrıca teknoloji ile barışık olun. Sesli kitaplar ya da e-kitaplar artık hayatımızın bir parçası; yani bu yollara da başvurabilirsiniz.

4.Oku ve Yaz

Fikirlerini kağıda dökmek çocuklarınızı başkalarının yazdıklarını okumaya teşvik eder.  Çocuklarınızın sevdiği yazarlara mektuplar gönderebilirsiniz. Okudukları hikayelere ve kitaplara alternatif sonlar ya da devam hikayeleri yazabilirsiniz.

5.Kitapları Hayata Geçirin

Çocuklarınızın okuduklarıyla etkileşim halinde olmasına özen gösterin. Kitabı okurken karakterlere bürünüp onların hangi tonda konuşacağını ya da nasıl davranacağını göstermeye çalışın. Kitaptaki bazı efektleri (çarpma, bağırma, kapıyı kapatma, düşme, vs.) siz de çıkarmaya çalışın. Ve son olarak, tekrar tekrar okuduğunuz bir favori kitabınız varsa okurken bazı kelimeleri değiştirin ve çocuğunuzun bunları yakalamasını bekleyin.

Slinky
Misketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı Sepetim
Kapalı Son Görüntülenen
Kapalı
Kapalı
Kategoriler