Go tahtasından hayata bir bakış at

Hangimizde kıyıda köşede kalmış da olsa biraz açgözlülük, biraz kibir yok? Bu yazının amacı bu duygulardan arınmak değil onlarla yüzleşmek, hem de GO oynayarak.

GO, 4000 yıllık bir oyun.

Bugünlere kadar gelmeyi başarmış olması; içinin çok dolu olduğunu, sıradan bir akıl oyunu olmaktan daha fazlasını barındırdığını düşündürüyor.

Hiç bir zaman kitlelerin hayranlık duyup delicesine oynadığı kadar popüler olmuyor fakat 4000 yıldır da vazgeçilmiyor.

GO bir “savaş” oyunu. Savaşı konuşmak istemediğimiz günümüzde; barıştan, sevgiden ve ortak yaşamdan bahsetmeyi çok istediğimiz halde bitmek bilmeyen savaşlar, biz insanların gerçeği olmaya devam ediyor.

GO fiziksel bir savaş oyunu; gerçekten de amacı “savaş alanına sahip olmak”, rakibi yenip zafere ulaşmak.

Bu kadar itici bir tanımlamadan sonra biraz sizi rahatlatalım. Go birbirini dik kesen çizgilerin kesişim noktalarına konulan siyah ve beyaz taşlardan oluşuyor. Sadece düşünerek oynanan bir strateji oyunu. Taşların sadece bir kez tahtaya yerleştirilmesi ve daha sonra hiç hareket etmemesi oyunun kurallarını ve dolayısıyla öğrenilmesini çok kolay yaparken stratejisini de o denli derinleştiriyor.

GO, hayatın kendisidir demek çok klasik bir deyiş olmuş. Oyun alanının savaştan çok hayatı temsil ettiğine inanılmış. Bunu oyun sırasında doğrulayan bazı deneyimler var:

– Kısa yoldan başarı yok. Açgözlülüğüne yenilip altın tepside sana sunulan alanları alman etrafında kurulmuş büyük oyundaki tuzağa adım adım düşmeni sağlayacaktır.

– Pratik bir taktiğin olabilir, kısa vadede iyi bir stratejin olabilir. Fakat rehavete kapılma. Rakibinin daha büyük stratejisini gördüğünde iş işten geçmiş olacak.

– Açgözlülük ilkel bir insan davranışı. Kendini kandırma. Sürekli bir şeylere sahip olduğunu zannetmen sadece bir his olabilir. İleriyi göremediğin için zamanla elinde hiç bir şey kalmayabilir. Çoğu zaman hayatta olduğu gibi.

– Kibir anlık olarak motive edebilir. Peki oyun biterken kaybeden sensen, buna sebep olan da kibirin ta kendisi olabilir. Kibir rakibinden üstün olmanı sağlamaz. Hislerine yenik düşme.

 neo yeni başlayanlar için mini GO, kuralları bilenler ve hızlı oyunlar oynamak isteyenler için GO 13×13 ürününü sunuyor. GO ustaları ise 19×9 oyun alanını kullanıyorlar.

Eğer farkına varmak istemediğin bazı duygularınla yüzleşmek istiyorsan GO tahtasından kendi hayatına bir bakış at!

Misketler
Çocuğunuzla Nasıl Daha Fazla Kaliteli Vakit Geçirebilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı Sepetim
Kapalı Son Görüntülenen
Kapalı
Kapalı
Kategoriler