8 Sİilindirli Motor Üretmek İmkansız Değil!

Haynes markasının hazırladığı “Kendi V8 Motorunu Yap” kiti, meraklısı için müthiş bir deneyim sunuyor.

Küçük yaşta tamirciye “eti senin kemiği benim” emanet edilmediyseniz belki arabanızın lastiğiniya da patlayan ampulünü değiştirebilirsiniz, fakat büyük ihtimalle motoru sıfırdan toplayamazsınız. Kendinize güveniyorsanız Haynes Build Your Own V8 Engine size dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecektir. Kitin üreticisi olan Haynes firmasının asıl uzmanlığı araç tamir kılavuzları. Daha önce çıkardığı 4 silindirli modeli de oldukça büyük ilgi topladı. Firma bu ilginin üzerine modelin 8 silindirli versiyonunu satışa çıkardı.

Kutudan en az 250 parça çıkıyor. Bunlar arasında kablolar, kayışlar, amortisör yayları, pistonlar, vidalar, miller, kasnak, debriyaj kapağı gibi araba motoru ile ilgili aklınıza ne gelirse var. Ayrıca ayar ve montaj için aparatlar da unutulmamış. Gerçek bir 8 silindirli araba motorunu hiçbir yere yağ sıçratmadan orijinal gürültüsü ile salonun ortasında zevkle birleştirmek ilginç bir tecrübe. Yukarıda bahsettiğimiz 250 parça arasında en önemlisi kullanım kılavuzu. Zira kılavuz olmadan ancak çok bariz birkaç parçayı birbirine tutturup birkaç vida sıkabiliyoruz. Bu yüzden öncelikle kılavuzda parça isimlerinin belirtildiği sayfayı şöyle bir okuyup bilmediklerimize kaş kaldırdıktan sonra sayfaları sırayla takip etmek gerek. Motor içten dışa doğru monte edildiği için işlem sırası önemli. “Kılavuza lüzum yok, ben anlarım” argümanı fazla değil, 5 dakika içinde kendini çürütüyor.

Parçalar kutudan plastik çerçeveler içinde çıkıyor. Vida ve pullar bir poşet içinde geliyor, başka bir poşette ise distribütör sistemi mevcut. Plastik parçalardan oluşan bir mo- torun benzinle çalıştırılması söz konusu olmadığı için bir de pilli ateşleme kutusu mevcut. Motorun montajını tamamladıktan sonra çalıştırmak için bu kutuyu kullanıyoruz. Kutu hem motora güç sağlıyor, hem ses üretiyor, hem de pistonların sıralı hareketini görsel bir şölene dönüştüren LED ampulleri aydınlatıyor. Eğer montajı doğru bir biçimde gerçekleştirirseniz gerçek bir motor hareketi izleyebilirsiniz. Parçaların doğru monte edilmesi sistemin verimli çalışması için yeterli değil. Biraz da el becerisi ve sabır gerekiyor. Plastik çerçeveye yapışık olarak gelen parçaların her biri çerçeveden çıktığında bir köşesinde küçük bir çapak kalıyor. Bu fazlalığı törpülemek veya kesmek gerekiyor, yoksa silindir bloğu ve pistonlar gibi iç içe geçen parçaların hareketlerinde problem yaşanabiliyor. Ayrıca distribütör ve pistonların doğru hizalanması, LED ampullerin doğru sırayla yerleştirilerek zamanlama ayarının hatasız yapılması gerekiyor. Kullanım kılavuzu dikkatli takip edildiğinde her şey yolunda gidecektir.

Bütün parçaların montajı ve ayarlar yapıldığında pil kutusu üzerinde bulunan yuvalara ilgili kabloları takıyor ve ateşleme düğmesine basarak saatlerce süren uğraşınızın ödülünü alıyorsunuz. Üstelik yağ çubuğundan emme ve egzoz manifolduna kadar neredeyse tüm detaylar düşünülmüş. Sert plastikten üretilen dişliler ve sağlam kayışlar maketin uzun süre sağlam ve hatasız biçimde çalışmasını garantiliyor. Kit üzerindeki plastik aksam yarı saydam renkli malzemeden üretildiği için hem hareketi görebiliyor, hem de ışık oyunları ile bir araba motoruna ilgi duymayanlara bile ışıklar eşliğinde zevkle izletebiliyorsunuz.

Haynes Motor Maketleri

Çocuğunuzla Nasıl Daha Fazla Kaliteli Vakit Geçirebilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı Sepetim
Kapalı Son Görüntülenen
Kapalı
Kapalı
Kategoriler