Çocuğunuz 10 Yaşına Girmeden Para Hakkında Vermeniz Gereken 10 Ders

Çocuğunuzun parasını har vurup harman savurmasını istemiyor musunuz? Ya da  biriktirmeyi öğretebilmek istiyor musunuz? İşte, çocuklarınıza parasını nasıl kullanacağını ve nasıl para biriktirebileceğini öğretebileceğiniz birkaç ipucu.

1. Para Ağaçta Yetişmiyor

Çocuklar, paranın ATM’den çıktığını gördükten sonra paranın aslında sınırlı bir kaynaktan geldiklerini fark edemiyorlar. Bu yüzden onlara, bu para için çalıştığınızı ve bankanın sadece paraları güvende tutan bir yer olduğunu açıklamanız gerekiyor. 

2. Bütçene Göre Harca

Çocuklarınıza parasını yönetmenin en iyi yolu onlara bir miktar para vermektir. Eğer elindeki parayı oyuncağa yatırdığında abur cubur almaya parası kalmazsa bu aslında onlar için güzel bir şeydir. Bu şekilde fazla harcamanın sonuçlarını birebir deneyimlemiş oluyorlar.

3. İyi Şeyler Onları Bekleyenlerin Başına Gelir

Geciktirilmiş memnuniyeti onlara öğretmek, “şimdi al sonra öde” mentalitesi ile savaşmak için en iyi yoldur. Bu şekilde, ileride kredi kartı borçlarına gömülmemeleri adına ilk adımı atmış olursunuz. Ayrıca, beklemenin eninde sonunda mükafatlandırılacağı dersini de es geçmemek gerekir.

4. Kazandığın Anda Harcama

Bunu öğretmek için planlamalar yapmanız gerekir. Mesela alış verişe çıkılacaksa önceden alacağınız şeyleri, bunlar için fiyat aralığını ve gidilecek yerleri belirleyebilirsiniz. Zamanla çocuğunuz bunu rutin haline getirecektir ve gereksiz yüksek fiyatlardan veya harcamalardan kaçınacaktır.

5. Biriktirmek İyidir

Çocuğunuz yeni bir oyuncak istiyor ve yeterince parası yok. O  zaman ona biriktirmesini söyleyin! Para birikince dükkana gidin ve kasada onun ödemesine izin verin. Emin olun ki bir amaç uğruna çabalamanın ve sonundaki o başarma hissini asla unutamayacaktır.

6. Para Takibi Yapmak

Parasının nereye  harcandığını bilmesi, bir çocuğun yönetim kabiliyetlerini geliştirmesindeki ilk adımdır. Parasının takibini yapabileceği bir not defteri ve ilgili dökümanları tutabileceği bir dosya/kutu/çanta alın.

7. İstek Listesi Yapın

Bir çocuk için önceliklerini belirlemek oldukça zordur. Bu yüzden, oturun ve onunla beraber bir istek listesi hazırlayın. Sonrasında da hangisinin daha önemli ve önde olması gerektiğine, birlikte tartışarak, karar verin.

8. Para Biriktirme Yöntemleri

Çocuğunuza para biriktirme yollarını gösterin. Bu yeri geldiğinde bir kumbara almak yeri geldiğinde ise bir banka hesabı açmak olabilir. Bu şekilde birikiminin adımlarını görecek ve bundan etkilenecektir.

9. Biraz Şüpheci Olun

Her zaman için şirketlerin satış hilelerine dikkat edin. Sağlıklı şüphecilik, çocukları reklamlardaki tüketim vurgusunun yanında reklamların verdiği diğer mesajlardan da (Örnek: “Bu oyuncağı aldığında okulun en popüleri sen olacaksın.”) uzak tutar.

10. Paylaşım

Çocuklarınızı bağış yapmak için teşvik edin. Bu şekilde onlara paranın insanlara yardım amaçlı da kullanabileceğini öğretmiş olursunuz. Ve hatırlatmayı unutmayın önemli olan ne kadar bağışladığın değil, verebildiğin en ufak destek bile bir  yerlere ulaşıyordur.

Bilimi Seven Bir Çocuk Yetiştirmek İçin 5 Yol
Annelerin İş ve Aile Arasındaki Dengeyi Korumasının 10 Yolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı Sepetim
Kapalı Son Görüntülenen
Kapalı
Kapalı
Kategoriler